Tuesday, March 13, 2007

Tiedote

Oulussa 7.3.2007

MIKSI ON RUVETTU KIRJOILLE?

Omakustanteet, pitäjä- ja kylähistoriat ovat oman alueen omaleimaisinta kirjallisuutta. Gananderin ja Haapään ajoista paikalliskirjallisuuden asema yhä kaupallistuneemmilla kirjamarkkinoilla on heikentynyt. Yhä kirjoja kootaan ja saadaan valmiiksi, mutta ne jäävät työpaikkojen hyllyille ja vaatekaappien pahvilaatikkoihin. Kirjat löytää vain, jos arvaa kysyä.

Kirjoilla 2007 tuo esiin Siikalatvan ja rannikkoseudun paikalliset kirjat ja niiden tekijät. Se tarjoaa kulttuuritoimijoille mahdollisuuden tuoda esiin alueen historiaa ja luovuutta kirjojen kautta. Ainutlaatuisen, vuoden loppuun kestävän projektin toiminta-alueena ovat seuraavat kunnat: Haapavesi, Hailuoto, Kestilä, Liminka, Lumijoki, Piippola, Pulkkila, Pyhäjoki, Pyhäntä, Raahe, Rantsila, Siikajoki, Tyrnävä ja Vihanti.

Tapahtumia järjestetään vuoden 2007 aikana muun muassa kesän pitäjäpäivillä ja joulumyyjäisissä. Keväällä Rantsilaan 12.5.2007 kokoonnutaan kirjapäiville tutustumaan naapureihin ja tutkimaan talven kirjasatoa.

Tietoisuus paikalliskirjallisuudesta kuuluu yhtä hyvin vanhoille kuin uusillekin kuntalaisille. Muistelma- ja historiateosten ohella kirjapäiviltä löytyy mm. keittokirjoja, sarjakuvia, valokuvateoksia, runoutta ja laulukirjoja. Viime keväänä Rantsilaan saapui osallistui parikymmentä kirjailijaa ja parisataa messuvierasta.

Snellmaninpäivänä järjestettävä tapahtuma on ilmainen sekä näytteilleasettajille että kävijöille. Kirjoilla 2007 on Siikalatvan kehittämiskeskuksen kuntayhtymän hallinnoima projekti, joka saa Nousevan Rannikkoseudun ja Pohjois-Pohjanmaan TE-keskuksen kautta Leader+-tukea.



0 Comments:

Post a Comment

<< Home