Thursday, May 11, 2006

TERVEHDYSSANAT

Rantsilassa 12.5.2006

NIILLE, JOIDEN ELÄMÄ KYPSYY TEKSTIKSI

Pienissäkin kunnissa julkaistaan joka vuosi kirjoja, joissa muistellaan jo elettyä elämää tai kuvataan nykyhetkeä ajatelmin, runomuodossa, suorasanaisesti tai kuvien avulla. Tähän niin rakkaaseen, mutta joskus raskaaseenkin henkiseen työhön tuntevat kutsumusta monet, vaikka omakustanteen julkaisemisen ja markkinoinnin polku on usein paitsi ohdakkeinen, ehkä liiankin kaita.

Kun Rantsilassa tuli viime vuoden mittaan aiheelliseksi julkaista tänä keväänä useampia kirjoja, syntyi mielessäni ajatus: miksipä eivät paikalliset julkaisijat voisi saada näkyvyyttä myös tuomalla omanarvontuntoisesti kirjallisia töitään esille yhdessä naapureiden ja muiden samassa hengessä toimivien kirjoittajien kanssa?

Kokoamalla omia kirjojamme yhteen näymme paremmin. Kokoontumalla yhteen niitä esittelemään kuulumme kauemmaksi. Tutustumalla toistemme kirjoihin ja kirjoituksiin opimme tuntemaan myös itsemme ja oman työmme paremmin.

Tervetuloa kahden päivän ajaksi Rantsilan Raikkaan saliin tutustumaan uuteen ja vähän patinoituneempaankin lähikirjallisuuteen, joka itse tehtynä on kotikutoisuudessaan kaikkein lähimpänä ihoa, omaa elämäämme ja asuinpaikkamme historiaa.

Omakustanteet ovat kirjallisuuden ITE-taidetta. Siksikin on soveliasta aloittaa pitäjäkirjapäivät J.V. Snellmanin syntymän 200-vuotispäivänä kukittamalla Rantsilassa pankin vieressä istuva, teini-ikäistä suurmestämme kuvaava kansantaiteilija Martti Väänäsen ja kansalaisopiston työryhmän luoma patsas Lukeva poika (1993).

Hengessä olen kutsunut tapahtumamme suojelijaksi Rantsilan kuulun kappalaisen, tutkijapappi Kristfrid Gananderin, jonka kirjallinen työ 1700-luvulla oli korvaamaton, paljon käytetty perustus 1800-luvun kansallishenkiselle kielenrakennukselle Suomessa. Olen vakuuttunut siitä, että hän on hengenheimolaisemme.

Erno Paasilinnan kuuluisa, siivet saanut ajatus kuuluu: ”Kirjailijaksi ei synnytä. On elettävä sellainen elämä, josta syntyy kirjailija.” Siis eläkäämme näiden kahden päivän ajan yhdessä toinen toistemme kirjojen ääressä. Niin saamme itse kukin voimaa oman kirjallisen kutsumuksemme vaalimiseen.

Toivotan tervetulleiksi myös kaikki kirjapäivävieraat, jotka tulevat tutustumaan kirjoihin ja hankkimaan niitä itselleen tai lahjaksi. Tämä on hyvä tilaisuus hankkia omaperäinen ja kodikas äitienpäivälahja.

Tervetuloa kaikkien meidän kirjamessuille. Tervetuloa Kirjoille Rantsilaan!

Kari Blomster

Rantsilan kunnankirjasto

0 Comments:

Post a Comment

<< Home